WAAROM KNUFFELEN GOED IS VOOR JE GEZONDHEID


Gezond leven hoeft niet duur of lastig te zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een of twee knuffels per dag al effectiever is dan het eten van een appel. Regelmatig knuffelen verlaagt namelijk het risico op hartproblemen, het werkt tegen stress en moeheid, versterkt het immuunsysteem, werkt tegen infecties en vermindert depressieve gevoelens. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door psycholoog Dr. Jan Astrom.
Emotionele ervaring Opvallend is dat het met name de positieve ervaring is die invloed heeft op de fysieke gesteldheid. Astrom: “De positieve emotionele ervaring van knuffelen stimuleert biochemische en fysiologische reacties “ En er is meer.
Vrouwelijke hormonen Uit een tweede onderzoek dat naar dit onderzoek werd uitgevoerd, bleek dat het hormoonniveau van vrouwen al veranderde na 10 seconden knuffelen. Er kwam dan namelijk meer Oxytocine vrij in het lichaam. Dit is hetzelfde stofje dat wordt afgescheiden tijdens het baren van kinderen en het geven van borstvoeding. Tot nu werd gedacht dat dat het enige was. Nu blijkt dat niet zo te zijn. Oxytocine zou namelijk ook veel andere effecten hebben, zoals het verbeteren van de sociale vaardigheden, het aanmoedigen van vertrouwen en het verminderen van stress.
Zenuwen Maar waarom heeft knuffelen nu zo'n positief resultaat? Dit heeft alles te maken met de zenuwen. Het lichaam bevat een netwerk van hele kleine, eivormige drukcentra. Dit zijn de lichaampjes van Pacini. Deze lichaampjes kunnen aanraking opmerken en hebben tegelijkertijd contact met de hersenen én de Oxytocineontvangers. Door de hersenen via de lichaampjes van Pacini te stimuleren, zou er meer Oxytocine worden vrijgegeven, met de vele gezondheidsvoordelen als gevolg.


Bron: Daily mail